...να πηγαίνω στο σχολειό...
Επάνω ] Η θάλασσα είναι η ζωή μας ] Το Κάστρο ] Υδραγωγείο ] Η γειτονιά μας ] Στα Μινωικά χρόνια ] Δέκα ιστορίες μέσα στο Χρόνο... ] Οι δρόμοι έχουν τη δική τους Ιστορία... ] Αιγυπτιακά μνημεία της πόλης μας ] Το Πάσχα στην Ελληνική Παράδοση ] Τι είναι τα μεταλλαγμένα ; ] Εμείς, τα εγγόνια σας... ] Παραδοσιακά επαγγέλματα της γειτονιάς μας ] Ο μπλε σάκος ] Ισότητα των φύλων ] [ ...να πηγαίνω στο σχολειό... ] Διατροφή & Υγεία ] Ταξίδι στο Χώρο ] Οδυσσέας Ελύτης-Μια προσευχή γι' αυτόν ] Φανταστικό ταξίδι στη Λογοτεχνία ] Οι Παλιοί μας Φίλοι ] Μικρή έκθεση εικαστικών ] Γεωγραφικοί όροι ] Joyce ] Οπτικοακουστικός αλφαβητισμός ]

 

…να πηγαίνω στο σχολειό…

 …να μαθαίνω γράμματα. Πόσα παιδικά στόματα δεν τραγούδησαν τούτο το παλιό τραγουδάκι σε περασμένες εποχές! Πόσα παιδιά πεινασμένα, κακοντυμένα, άλλα μες στον πόλεμο, άλλα στην κατοχή, με χίλιες στερήσεις και με ελάχιστα μέσα προσπαθούσαν σε αντίξοες συνθήκες να μάθουν γράμματα.
Καλέσαμε εννέα από αυτά τα παιδιά (ενήλικες πια) στην τάξη μας να μας αφηγηθούν τη δική τους ιστορία. Εννέα πρόσωπα της πόλης - διαφόρων ηλικιών και εμπειριών – το καθένα καταξιωμένο στο χώρο του. Αυτό φυσικά δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν και άλλοι εξίσου σημαντικοί δημιουργοί στην πόλη μας – κάθε άλλο. Επιλέξαμε αυτά τα πρόσωπα από το χώρο των γραμμάτων και της τέχνης με κριτήριο να αντιπροσωπεύει το καθένα και μια μορφή τέχνης.
Εικαστικά, μουσική, αρχιτεκτονική, κεραμική, θέατρο, φωτογραφία, γλυπτική, λογοτεχνία και η τοπική μας ιστορία παρήλασαν στη σχολική αίθουσα σε διάστημα δύο χρόνων. Συνειδητοποιήσαμε πως υπάρχουν στην πόλη μας πολλοί και αξιόλογοι άνθρωποι των γραμμάτων και της τέχνης που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα από άλλους περισσότερο προβεβλημένους που ζουν στην πρωτεύουσα.
Μάθαμε, απορήσαμε, διασκεδάσαμε, ευαισθητοποιηθήκαμε και μερικές φορές συγκινηθήκαμε σε τούτο το ταξίδι μας στα Γράμματα, στην Τέχνη και στο Χρόνο. Οδηγοί μας οι Χαράλαμπος Γαμβρέλης-αγιογράφος, Κώστας Καρακίτσος-κεραμίστας, Γιάννης Κουκιάς-ηθοποιός, Αργύρης Μπακιρτζής- αρχιτέκτονας, μουσικός και ηθοποιός, Γιώργος Μπότσιος-ζωγράφος, Θεόδωρος Παπαδόπουλος-φωτογράφος, Νίκος Ρουδομέτωφ- πρόεδρος του Ιστορικού & Λογοτεχνικού Αρχείου Καβάλας, Δημοσθένης Σωτηρούδης-γλύπτης, Κοσμάς Χαρπαντίδης-λογοτέχνης.
Ευχόμαστε και σε σας που θα διαβάσετε τούτες τις ηλεκτρονικές σελίδες να έχετε ένα όμορφο ταξίδι σε εποχές που πέρασαν και να μοιραστείτε τα ίδια συναισθήματα με μας.
Καλό διάβασμα!

Οι μαθητές/ιες της Στ2 του 11ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας

Αραμπατζίδου Σαπφώ
Δεληγιάννη Σοφία
Καλαϊτζής Γιάννης
Καρυπίδης Παύλος
Κιτσίκη Αναστασία 
Kοντέλη Χρύσα
Κοσμίδης Κώστας 
Κούγκα Bασιλική
Λαζαρίδου Άννα
Λευκαδινού Αναστασία
Μάκκα Ειρήνη
Μαλαμίδης Μάριος
Παλαπάνου Βέρα 
Προδρομίδης Πρόδρομος

Σαλιακούρα Αμαλία
Σταμπουλής Σταύρος
Χασάνλιου Αρντίτα 

                  Ο δάσκαλος της τάξης: Μιχάλης Ευαγγελίδης