Διατροφή & Υγεία
Επάνω ] Η θάλασσα είναι η ζωή μας ] Το Κάστρο ] Υδραγωγείο ] Η γειτονιά μας ] Στα Μινωικά χρόνια ] Δέκα ιστορίες μέσα στο Χρόνο... ] Οι δρόμοι έχουν τη δική τους Ιστορία... ] Αιγυπτιακά μνημεία της πόλης μας ] Το Πάσχα στην Ελληνική Παράδοση ] Τι είναι τα μεταλλαγμένα ; ] Εμείς, τα εγγόνια σας... ] Παραδοσιακά επαγγέλματα της γειτονιάς μας ] Ο μπλε σάκος ] Ισότητα των φύλων ] ...να πηγαίνω στο σχολειό... ] [ Διατροφή & Υγεία ] Ταξίδι στο Χώρο ] Οδυσσέας Ελύτης-Μια προσευχή γι' αυτόν ] Φανταστικό ταξίδι στη Λογοτεχνία ] Οι Παλιοί μας Φίλοι ] Μικρή έκθεση εικαστικών ] Γεωγραφικοί όροι ] Joyce ] Οπτικοακουστικός αλφαβητισμός ]

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

1. Εισαγωγή
2. Ομάδες τροφίμων
3. Μάθε τι τρως-Θρεπτικά συστατικά
4. Ιδανικός τρόπος διατροφής
5. Κανόνες σωστής διατροφής
6. Ασφαλής χρήση τροφίμων
7.Ξέρουμε τι τρώμε;
8. Η παχυσαρκία
9. Υγιεινές επιλογές - Η διαφήμιση και ο ρόλος της
10. Διατροφικές συνήθειες του λαού μας
11. Φτιάξ'το μόνος σου!

12. Συζήτηση με διατροφολόγο
13. Έρευνα των διατροφικών συνηθειών των μαθητών/ιών του σχολείου μας
14. Πηγές - Βιβλιογραφία

 

Η συντακτική ομάδα της τάξης μας:

 Αραμπατζίδου Σαπφώ                             Δεληγιάννη Σοφία

Καλαϊτζής Γιάννης                                  Καρυπίδης Παύλος

Κιτσίκη Αναστασία                                 Κοντέλη Χρύσα

Κοσμίδης Κώστας                                  Κούγκα Bασιλική

Λαζαρίδου Άννα                                     Λευκαδινού Αναστασία

Μάκκα Ειρήνη                                        Μαλαμίδης Μάριος

Παλαπάνου Βέρα                                   Προδρομίδης Πρόδρομος

Σαλιακούρα Αμαλία                                Σταμπουλής Σταύρος

Χασάνλιου Αρντίτα                    

Ο δάσκαλος της τάξης: Μιχάλης Ευαγγελίδης

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

O Ιπποκράτης είχε πει το 400 π.Χ. ότι το φαγητό πρέπει να είναι το φάρμακό σας και το φάρμακό σας πρέπει να είναι το φαγητό σας. Αν ακολουθούσαμε τη συμβουλή του, πιθανόν σήμερα να μην είχαμε τα σοβαρά προβλήματα υγείας που προκύπτουν από τη διατροφή. Ξέρουμε ότι πολλές σοβαρές ασθένειες που συγκαταλέγονται μέσα στις κυριότερες αιτίες θανάτου έχουν άμεση σχέση με την κακή διατροφή!Οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος, τα εγκεφαλικά επεισόδια και ο διαβήτης συσχετίζονται άμεσα με το τι και πόσο τρώμε. Η παχυσαρκία έχει γίνει μια παγκόσμια μάστιγα που είναι πηγή πολλών κακών.
Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε για να βελτιώσουμε την κατάσταση;

Παν μέτρον άριστον
, είναι το κλειδί, θα μας έλεγε ο Ιπποκράτης. Μια ισορροπημένη διατροφή, με τις σωστές αναλογίες σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη, χωρίς βέβαια υπερβολές όσον αφορά τη ποσότητα, μπορούν να μας προσφέρουν πάρα πολλά στη διατήρηση της υγείας μας.
Οι βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία, οι πολύτιμες φυτοχημικές ουσίες, οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητα στοιχεία που μόνο τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να μας τα προσφέρουν στις ποιότητες και στις ποσότητες που τις έχει ανάγκη ο οργανισμός μας.
Εμείς οι μαθητές και μαθήτριες της Στ2 τάξης του 11ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας ασχοληθήκαμε με το πολύ σοβαρό και επίκαιρο θέμα της διατροφής σε συνάρτηση με την υγεία μας. Διαβάσαμε διάφορα έντυπα, περιηγηθήκαμε στο διαδίκτυο, πραγματοποιήσαμε έρευνα σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των συμμαθητών του σχολείου μας, ανατρέξαμε σε ιστορικά κείμενα και μάθαμε για τη διατροφή των αρχαίων, των βυζαντινών αλλά και των παππούδων μας, συζητήσαμε με τη διαιτολόγο-διατροφολόγο κ. Ελευθερία Μανάφη και τέλος, φτιάξαμε μόνοι μας το δικό μας ψωμί!
Αποτέλεσμα αυτής της εργασίας μας είναι αυτό που βλέπετε τώρα και το βιβλιαράκι που τυπώσαμε. Αν αυτά που θα διαβάσετε σας προβληματίσουν και σας κάνουν να ξανασκεφτείτε το τι τρώτε και πώς το τρώτε, αν με άλλα λόγια αλλάξετε έστω και λίγο τις διατροφικές σας συνήθειες προς το καλύτερο, θα έχουμε πετύχει το στόχο μας.

 Καλό διάβασμα και καλή σας όρεξη!