Joyce
Επάνω ] Η θάλασσα είναι η ζωή μας ] Το Κάστρο ] Υδραγωγείο ] Η γειτονιά μας ] Στα Μινωικά χρόνια ] Δέκα ιστορίες μέσα στο Χρόνο... ] Οι δρόμοι έχουν τη δική τους Ιστορία... ] Αιγυπτιακά μνημεία της πόλης μας ] Το Πάσχα στην Ελληνική Παράδοση ] Τι είναι τα μεταλλαγμένα ; ] Εμείς, τα εγγόνια σας... ] Παραδοσιακά επαγγέλματα της γειτονιάς μας ] Ο μπλε σάκος ] Ισότητα των φύλων ] ...να πηγαίνω στο σχολειό... ] Διατροφή & Υγεία ] Ταξίδι στο Χώρο ] Οδυσσέας Ελύτης-Μια προσευχή γι' αυτόν ] Φανταστικό ταξίδι στη Λογοτεχνία ] Οι Παλιοί μας Φίλοι ] Μικρή έκθεση εικαστικών ] Γεωγραφικοί όροι ] [ Joyce ] Οπτικοακουστικός αλφαβητισμός ]

 

Η Joyce

Η Joyce και ο John

Οι μαθητές του σχολείου μας συγκινημένοι από το δράμα των παιδιών του Τρίτου Κόσμου, προχώρησαν στην υιοθεσία ενός παιδιού από τη Γκάνα με το όνομα Joyce Fabale. Όλα ξεκίνησαν από ένα ρεπορτάζ τοπικού τηλεοπτικού σταθμού που είδαν τα παιδιά και μετέφεραν τις εντυπώσεις τους στη τάξη. Οι εκπαιδευτικοί βρήκαν την ευκαιρία να μιλήσουν μαζί τους ώστε να τα ευαισθητοποιήσουν και προχώρησαν να κάνουν πράξη αυτό που σκέφτηκαν. Ανέλαβαν τα ίδια τα παιδιά να συγκεντρώσουν ένα συμβολικό χρηματικό ποσό και να αρχίσουν την αλληλογραφία με τη διεθνή οργάνωση Action Aid και να πάρουν το σχετικό φάκελο του παιδιού προς υιοθεσία. Η συγκίνηση ήταν μεγάλη όταν πήραν το γράμμα με τη φωτογραφία του παιδιού από τον τόπο κατοικίας του. Όλα θέλουν να βοηθήσουν κι άλλο και με κάθε τρόπο την Joyce, το παιδί που θεωρούν πια δικό τους. Η Joyce μάς έκανε μια ζωγραφιά και την αφιέρωσε στο σχολείο μας, γεγονός που μας συγκίνησε πολύ!

Η Joyce Fapale γεννήθηκε το 1990. Η οικογένειά της έχει 3 παιδιά και ζουν στην ευρύτερη περιοχή της Μπολκατάνγκα, που βρίσκεται στην άδενδρη σαβάννα της βορειοανατολικής Γκάνα.Το σπίτι που ζουν είναι φτιαγμένο από λάσπη και η στέγη από άχυρα. Η οικογένειά της μιλά ναμπτ και στο θρήσκευμα είναι χριστιανοί.Η περιοχή μαστίζεται από εναλασσόμενες εποχές έντονων βροχοπτώσεων και ξηρασίας. Οι γυναίκες και τα παιδιά είναι αναγκασμένοι να διανύουν καθημερινά αρκετά χιλιόμετρα προκειμένου να συλλέξουν νερό από λάκκους, ρυάκια και λιμνούλες που βρίσκονται σε απόσταση περίπου 2 χλμ από τον τόπο κατοικίας. Παρόλο που το έδαφος είναι σχεδόν άγονο, οι οικογένειες της κοινότητας βασίζουν την επιβίωσή τους σε λιγοστές καλλιέργειες, όπως από κεχρί, καλαμπόκι, σόργο, μπάμιες και φασόλια. Οι καλλιέργειες βρίσκονται έως και 10 χλμ μακριά από τα σπίτια και καθώς οι βροχοπτώσεις είναι άστατες, μόνο όσοι έχουν πρόσβαση σε νερό, έχουν τη δυνατότητα να συντηρηθούν από αυτές. Έτσι, οι περισσότερες οικογένειες βιώνουν μακρές περιόδους έλλειψης τροφής κατά την περίοδο της λειψυδρίας.Τα περισσότερα σχολεία της περιοχής βρίσκονται σε άθλια κατάσταση. Τα κτίρια, οι δάσκαλοι και το υλικό δεν επαρκούν για τη λειτουργία τους. Συχνά, τα παιδιά παρακολουθούν το μάθημα καθισμένα στο έδαφος. Οι κάτοικοι της κοινότητας είναι υποχρεωμένοι να διανύσουν με τα πόδια μεγάλες αποστάσεις (περίπου 15-23 χλμ) προκειμένου να επισκεφθούν τα κέντρα υγείας, ενώ συχνά το αποφεύγουν επειδή δεν υπάρχουν χρήματα για την αγορά των φαρμάκων.Μερικά από τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Μπολκατάνγκα είναι: Έλλειψη πρόσβασης σε καθαρό και πόσιμο νερό, ελάχιστες καλλιέργειες, έλλειψη ευκαιριών για ανάπτυξη εισοδήματος, ακατάλληλη εκπαιδευτική πολιτική, έλλειψη υγειονομικής φροντίδας και ακατάλληλες συνθήκες υγιεινής. Η ACTION AID σε άμεση συνεργασία με τις έμπειρες τοπικές, μη κυβερνητικές οργανώσεις και τους κατοίκους των χωριών, δεσμεύεται να εργαστεί σε όλους τους παραπάνω τομείς. Έχει σχεδιαστεί η δημιουργία ομάδων αυτοβοήθειας και κινήτρων όπως και η προσφορά υποστήριξης στους ανθρώπους, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τις προκλήσεις της καθημερινής ζωής. Η συμμετοχή στο Πρόγραμμα Αναδοχής είναι πολύ σημαντική για τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος στη ζωή των κατοίκων της κοινότητας.
Η Joyce είναι σήμερα 18 ετών και μπορεί να τα καταφέρει μόνη της. Έτσι, υιοθετήσαμε ένα πεντάχρονο αγόρι πάλι από την Γκάνα και μέσω της Action Aid, τον John Daboog. Η οικογένειά του διαθέτει ένα μικρό κομμάτι γης για καλλιέργεια και έχει λιγοστά οικόσιτα ζώα. Το σπίτι τους είναι φτιαγμένο από λάσπη και η στέγη από άχυρα ενώ η κοντινότερη πηγή νερού απέχει από το σπίτι τους 2 χιλιόμετρα. Ο John με τη βοήθειά μας, θα τα καταφέρει! Δείτε εδώ μια ζωγραφιά του John κι εδώ σχόλια του τοπικού συνεργάτη της Action Aid για την πρόοδό του.

Ο John