Οδυσσέας Ελύτης-Μια προσευχή γι' αυτόν
Επάνω ] Η θάλασσα είναι η ζωή μας ] Το Κάστρο ] Υδραγωγείο ] Η γειτονιά μας ] Στα Μινωικά χρόνια ] Δέκα ιστορίες μέσα στο Χρόνο... ] Οι δρόμοι έχουν τη δική τους Ιστορία... ] Αιγυπτιακά μνημεία της πόλης μας ] Το Πάσχα στην Ελληνική Παράδοση ] Τι είναι τα μεταλλαγμένα ; ] Εμείς, τα εγγόνια σας... ] Παραδοσιακά επαγγέλματα της γειτονιάς μας ] Ο μπλε σάκος ] Ισότητα των φύλων ] ...να πηγαίνω στο σχολειό... ] Διατροφή & Υγεία ] Ταξίδι στο Χώρο ] [ Οδυσσέας Ελύτης-Μια προσευχή γι' αυτόν ] Φανταστικό ταξίδι στη Λογοτεχνία ] Οι Παλιοί μας Φίλοι ] Μικρή έκθεση εικαστικών ] Γεωγραφικοί όροι ] Joyce ] Οπτικοακουστικός αλφαβητισμός ]

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ


Τρίτη, 19 Μαρτίου 1996

Τότε, πέντε χρόνια πριν,
η ελληνική γη ανοίγει για να υποδεχτεί αυτόν που την ύμνησε, ίσως, όσο κανείς άλλος. Τον καλοδέχεται, σωματικά νεκρό, για να τον ταξιδέψει "… σ' έναν μακρύ θαλασσινό Κεραμεικό" όπως προφητικά λέει κάπου ο ποιητής.
Τον παίρνει για να τον αρμενίσει στον καθαρό ορίζοντα ενός ελληνικού θανάτου. Γιατί ο ελληνικός θάνατος είναι διαφορετικός, δε μοιάζει με τους άλλους θανάτους. Γιατί "… δεν υπάρχουν σύννεφα στον ορίζοντα του ελληνικού θανάτου" όπως γράφει ο ίδιος ο Ελύτης.
Σήμερα , 5 χρόνια μετά,σκεφτήκαμε να δοκιμάσουμε κάτι καινούργιο και ίσως δύσκολο για την ηλικία μας. Σκεφτήκαμε να κάνουμε κάτι γι' αυτόν, που χαρακτηρίστηκε ως ένας άλλος "Εθνικός ποιητής", ως "ο ποιητής του Αιγαίου" ή ως "ποιητής - προφήτης". Λέμε να "κάνουμε", γιατί αυτό που θα δοκιμάσουμε περιλαμβάνει λίγο απ' όλα.
 Τραγούδι και λόγο, ποίηση και δράση. Όλα προσπαθήσαμε να είναι δοσμένα με λόγια απλά , αλλά με φιλότιμη προσπάθεια. Με βλέμμα παιδικό αλλά με ευθύνη και σεβασμό. Χωρίς κορώνες και δυνατούς λόγους γιατί κι εκείνος δεν ήθελε πολλά λόγια.
  Έζησε κι έφυγε μέσα σε μια περήφανη σιωπή, έτσι όπως φεύγουν αυτοί οι άνθρωποι, που ποτέ δε ζήλεψαν το φως, αφού το φως έκαιγε άσβεστο διαρκώς μέσα τους.
    Ιδιαίτερη σημασία αποκτά η προσπάθεια των μικρών μαθητών μας επειδή, από την πρώτη στιγμή που ήρθαν στο δημοτικό, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα "Μελίνα - Eκπ/ση και πολιτισμός". Ένα πρόγραμμα που δείχνει ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία σε κάθε μορφή τέχνης. Το  πρόγραμμα λοιπόν αυτό είναι ένας συνδυασμός πολλών μορφών τέχνης.
    Εμείς προσπαθήσαμε. Εσείς θα κρίνετε το αποτέλεσμα. Κάντε το αβίαστα κι ελεύθερα. Ζυγίστε όμως την ηλικία των κρινομένων. Εμείς σας ευχόμαστε καλό διάβασμα:


"Οδυσσέας Ελύτης
-Μια προσευχή γι' αυτόν."

Κοσμίδης Ιωάννης
Δάσκαλος ΣΤ' τάξης

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ         ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ         ΠΟΙΗΜΑΤΑ-ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ         ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ         ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ       ΠΡΟΣΕΥΧΗ