Δραστηριότητες
Επάνω ] Το σχολείο μας ] Αναμνήσεις... ] [ Δραστηριότητες ] Το Πρόγραμμα "Μελίνα" ] Κείμενα και...άλλα ]

 


Ο Καβαλιώτης ζωγράφος Θέμης Κελέκης με τα παιδιά του σχολείου μας

Το σχολείο μας συνεργάζεται με το Δημοτικό Μουσείο της πόλης μας στην πραγματοποίηση προγραμμάτων σχετικά με την τοπική Παράδοση και τον Πολιτισμό. Πραγματοποιούνται προγράμματα που αφορούν τη διατροφή στις μεγάλες τάξεις αλλά και στις μικρές, την Οικολογία, την Αγγειοπλαστική, τη στοματική υγεία, τα συναισθήματα, τη διαχείριση συναισθημάτων-κοινωνική συμπεριφορά, τα παραδοσιακά επαγγέλματα, μνημεία - τοπόσημα της πόλης μας και τον Καπνό σαν μοχλό ανάπτυξης.   Καλλιτέχνες επισκέπτονται το σχολείο μας και μεταδίδουν στα παιδιά τα μυστικά της τέχνης τους καθώς και την αγάπη τους για τις καλές τέχνες. Κάθε χρόνο το σχολείο μας οργανώνει και μια διαφορετική εκδήλωση με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας Ζωής. Συμμετέχουμε στη μέρα οδικής ασφάλειας. Επίσης λάβαμε μέρος στον Πανελλήνιο διαγωνισμό παιδικής ζωγραφικής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με θέμα την Αποταμίευση. Η μαθήτρια της Έκτης τάξης Μαρία Κανάκογλου πήρε το Πρώτο Βραβείο Πανελλήνια με το (δυστυχώς προφητικό...) έργο της.
Παράδοσή μας είναι και η έκδοση σχολ.εφημερίδας. "Διάλειμμα", "Ο Κόσμος Των Παιδιών", "Η Πλατεία", ο "Ονειρόδρομος" είναι οι εφημερίδες που έχουμε εκδώσει τα δέκα έξι τελευταία χρόνια, με σημαντικά οφέλη τόσο σε γνωστικό και παιδαγωγικό επίπεδο όσο και σε οικονομικό για τα ταμεία των τάξεων!
Παρακολουθούμε τακτικά θεατρικές παραστάσεις αλλά ανεβάζουμε και δικές μας, πραγματοποιούμε εκδηλώσεις, εκπαιδευτικές επισκέψεις, λαμβάνουμε μέρος σε περιβαλλοντικά προγράμματα, καθώς και σε προγράμματα ανακύκλωσης, σε Κ.Π.Ε. καθώς και σε πολλά άλλα εκπαιδευτικά προγράμματα.
Ένα από αυτά είναι και η επίσκεψη μαθητών της έκτης τάξης στη Βουλή των Ελλήνων και σε μνημεία της Αθήνας επί δύο συνεχόμενα έτη.
Κάθε χρόνο ήμασταν παρόντες στην πανελλήνια συνδιάσκεψη του Προγράμματος "Μελίνα". Το σχολείο μας ήταν εκεί με παρουσίαση των δραστηριοτήτων του.
Προσπαθούμε η παρουσία μας στο Διαδίκτυο να μην είναι ευκαιριακή και αποσπασματική αλλά ουσιαστική και σε βάθος χρόνου. Σκοπεύουμε να εκμεταλλευτούμε (και ως ένα βαθμό το έχουμε πετύχει) όσο μπορούμε τις μεγάλες δυνατότητες των νέων τεχνολογιών προς όφελος των παιδιών και της εκπαίδευσης. Στο σχολείο υπάρχει σε πλήρη λειτουργία δίκτυο υπολογιστών ήδη από το 2002.
Αλλά και στον αθλητισμό έχουμε πολύ καλές επιδόσεις. Κάθε χρόνο συμμετέχουμε στα πρωταθλήματα μινι-μπάσκετ, βόλεϋ και ποδοσφαίρου με πολλές διακρίσεις!
Κάθε χρόνο εκπαιδευτικοί του σχολείου μας με τους μαθητές/ιες τους, κάνουν και μια εργασία σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή. Δύο από αυτές που αναφέρονται στο θαυμάσιο παλιό Υδραγωγείο καθώς και στο Φρούριο της πόλης μας, σάς παρουσιάζουμε μέσα απ'αυτό το site. Δείτε επίσης και τη συλλογή φωτογραφιών του ηχοράματος που δημιούργησαν οι μαθητές της Έκτης. Διαβάστε επίσης"Τα Μινωικά χρόνια", μια παρουσίαση του Μινωικού Πολιτισμού από την Τρίτη τάξη.
Για "Τα παραδοσιακά επαγγέλματα της γειτονιάς μας" μας μιλά στην εργασία της η Δευτέρα ενώ τα πρωτάκια μας παρουσιάζουν "Το Πάσχα στην Ελληνική Παράδοση".Η Τρίτη τάξη τιμά τους παππούδες και τις γιαγιάδες με το "Εμείς, τα εγγόνια σας". Στον κόσμο του Οδυσσέα Ελύτη ταξιδέψαμε στο τέλος της σχολ.χρονιάς 2000-2001 με τους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης λέγοντας  "Μια προσευχή γι'αυτόν". Στο "Οι δρόμοι έχουν τη δική τους Ιστορία... "  θα διαπιστώσετε πως περιδιαβαίνοντας την πόλη και βλέποντας τις πινακίδες με τα ονόματα των οδών, περιδιαβαίνουμε την ίδια την Ιστορία... Την Ιστορία περιδιαβαίνουμε και μέσα από τις αφηγήσεις δέκα αρχαίων αντικειμένων γραμμένες από τα παιδιά της Τετάρτης. Οι "Δέκα ιστορίες μέσα στο Χρόνο", μας ξεναγούν στην αρχαία Ελλάδα με έναν πρωτότυπο και ελκυστικό τρόπο. Μετά το ταξίδι στο Χρόνο, απολαύστε και ένα Ταξίδι στο Χώρο-Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα από το εκπ/κό υλικό του Προγράμματος "ΜΕΛΙΝΑ". Το υλικό αυτό αξιοποιήθηκε στο σχολείο μας και σας το παρουσιάζουμε εδώ στην ηλεκτρονική του μορφή. Ξενάγηση στα Αιγυπτιακά μνημεία μάς πάει η Έκτη τάξη και μας γνωρίζει μια διαφορετική Καβάλα. Και επειδή αγόρια και κορίτσια μοιράζονται τη ζωή, δείτε τη δουλειά της Πέμπτης τάξης για την Ισότητα των Φύλων.
Tο σχολικό έτος 1996-1997 γυρίστηκε από τα παιδιά της Ε΄ τάξης και το δάσκαλό τους στα πλαίσια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και του προγράμματος "ΜΕΛΙΝΑ-Εκπ/ση & Πολιτισμός", ένα 35λεπτο ντοκυμαντέρ με θέμα τη θάλασσα και τίτλο "Η θάλασσα είναι η ζωή μας". Το σχολικό έτος 1999-2000 και στα πλαίσια της σκυταλοδρομίας ανάγνωσης, σκεφτήκαμε να συνταιριάσουμε τις περιλήψεις των παιδιών από γνωστά λογοτεχνικά έργα, έτσι όπως τις παρουσίασαν στους συμμαθητές τους, με την ελεύθερη δική τους εικαστική έκφραση. Το αποτέλεσμα της δουλειάς αυτής στην ηλεκτρονική της μορφή, σας παρουσιάζουμε εδώ.
Τα παιδιά του σχολείου μας έγιναν ανάδοχοι δύο παιδιών από τη Γκάνα, της Joyce Fabale και του
John Daboog. Δείτε αυτή τη σελίδα!
E
λάτε μια βόλτα στη συνοικία μας, τα Ποταμούδια! Ξεναγοί σας, τα παιδιά της Έκτης τάξης
Μπορεί το θεατρικό παιχνίδι να βοηθήσει τα παιδιά στην κατανόηση γεωγραφικών όρων; Δείτε την αντίστοιχη ενότητα και θα το διαπιστώσετε!
Ο οπτικοακουστικός αλφαβητισμός και τα τρυκ της φωτογραφίας παρουσιάζονται σ'αυτήν την ενότητα.
Το σχολ.έτος 2000-2001 και στα πλαίσια της δράσης "Βιβλίο και Ανάγνωση" του Προγράμματος "Μελίνα" ήρθε στο σχολείο μας ο "μαγικός"  μπλε σάκος. Είστε περίεργοι να μάθετε; Κάντε κλικ εδώ!

Σας αρέσουν οι διαφημίσεις; Στα πλαίσια Aγωγής Υγείας-Παιδί και Μέσα Επικοινωνίας, γυρίσαμε μια δική μας αντι-διαφήμιση. Δείτε την εδώ όπου μπορείτε να δείτε και το "remake" της τέσσερα χρόνια αργότερα. Επίσης, εδώ μπορείτε να δείτε τέσσερα κόμικς που έγιναν από την Τετάρτη τάξη του Σχολείου μας. Χαρείτε ακόμη, ένα μικρό σκετσάκι με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα,  τις εργασίες που εκπονήθηκαν από τους μαθητές στο εργαστήριο πληροφορικής για το μάθημα Τ.Π.Ε. τη σχολική χρονιά 2011 - 2012 ενώ εδώ τις εργασίες του σχολικού έτους 2012-2013.
Όσκαρ Ουάιλντ και "Εγωιστής Γίγαντας". Δείτε εδώ αυτό το συγκινητικό παραμύθι!

Τέλος, σας παρουσιάζουμε μια μικρή έκθεση εικαστικών και χειροτεχνίας με έργα των παιδιών. Απολαύστε τη!

Πολιτιστικές εκδηλώσεις

Θεατρική παράσταση "Το γαϊτανάκι"

Στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπ/σης ΣουφλίουΠροστασία από τους σεισμούς