Το Πρόγραμμα "Μελίνα"
Επάνω ] Το σχολείο μας ] Αναμνήσεις... ] Δραστηριότητες ] [ Το Πρόγραμμα "Μελίνα" ] Κείμενα και...άλλα ]

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΜΕΛΙΝΑ" - Η ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το "Πρόγραμμα Μελίνα"


Στον αργαλειό

Κλιμάκιο Θεατρικού Παιχνιδιού του Προγράμματος "Μελίνα" στο σχολείο μας


Παράσταση Καραγκιόζη από τους μαθητές


"Το κυνήγι της αλεπούς"

 

Στο σχολείο μας εφαρμοζόταν πειραματικά από το σχολικό έτος 1995-96 το πρόγραμμα "ΜΕΛΙΝΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ"- μια πρωτοβουλία της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη - και ολοκληρώθηκε (η πειραματική εφαρμογή του) το 2002. Στόχοι του προγράμματος ήταν η αναβάθμιση της αισθητικής αγωγής στην εκπαίδευση, δίνοντας έμφαση στις πολιτιστικές και καλλιτεχνικές πλευρές της παιδείας και η ευαισθητοποίηση των μαθητών στην πολιτιστική μας κληρονομιά προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να γνωρίσουν, να εκτιμήσουν, να αγαπήσουν και να προστατεύσουν τις ιστορικές καταβολές τους και να εξοικειωθούν με τις σύγχρονες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης. Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου παρακολούθησαν από την αρχή της εφαρμογής του προγράμματος μια σειρά σεμιναρίων στους τομείς του Θεάτρου, της Μουσικής και του Χορού-Κίνησης. Παράλληλα επισκέπτονται το σχολείο κλιμάκια θεάτρου, όπως η Ξένια Καλογεροπούλου με το έργο "Οδυσσεβάχ", κλιμάκια Χορού-Κίνησης, κλιμάκια Θεατρικού Παιχνιδιού από το "Θέατρο Ημέρας" του Λάκη Κουρετζή κ.ά. Οι εμπειρίες που αποκόμισαν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές-ιες από τις επαφές αυτές ήταν πολύ χρήσιμες και εποικοδομητικές. Τον Ιούλιο του 1999, του 2000 αλλά και του 2001 πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα οι Συνδιασκέψεις των εκπαιδευτικών του Προγράμματος "ΜΕΛΙΝΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ" με σκοπό να αποτιμηθεί η πορεία του προγράμματος και ο τρόπος με τον οποίο θα γινόταν η επέκτασή του στο σύνολο των σχολείων της χώρας. Οι εμπειρίες εννέα χρόνων μας έδωσαν τη δυνατότητα να πείσουμε κάθε συνάδελφο εκπαιδευτικό να πάρει μέρος στο πρόγραμμα γιατί η εκπαίδευση του μέλλοντος-με το συνεχή πολλαπλασιασμό των γνωστικών πεδίων-έχει ανάγκη από μια άλλη ελκυστική, πολύπλευρη και σύγχρονη προσέγγιση της γνώσης. Προς αυτή την κατεύθυνση πολλά προσέφερε το Πρόγραμμα "ΜΕΛΙΝΑ". Χαρακτηριστικό παράδειγμα (που δεν είναι βέβαια το μοναδικό) είναι η δράση Βιβλίο και Αναγνωσιμότητα". Μπορείτε να δείτε αυτή τη δράση στην ενότητα «Ο μπλε σάκος». Eξάλλου, στην ενότητα "Δραστηριότητες", οι δουλειές που θα δείτε εμπνεύστηκαν από το Πρόγραμμα "ΜΕΛΙΝΑ"
Τον Νοέμβριο του 2000 πραγματοποιήθηκε ενδοσχολική επιμόρφωση πάνω στο πρόγραμμα. Συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από σχολεία των νομών Καβάλας, δράμας και Σερρών.
Στα πλαίσια της εξακτίνωσης πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μαΐου του 2003 διημερίδα γνωριμίας του Προγράμματος για τους συναδέλφους του Νομού. Παρουσιάστηκε το Πρόγραμμα στους συναδέλφους καθώς επίσης και μια ενότητα από το εκπαιδευτικό υλικό.
 Από το σχολικό έτος 2003-2004 άρχισε η εξακτίνωση του προγράμματος σε όλα τα σχολεία του Νομού. Κλιμάκιο του Προγράμματος "ΜΕΛΙΝΑ" ήρθε στο σχολείο μας και επιμόρφωσε σε τρεις διήμερες συναντήσεις περίπου 150 συναδέλφους στις Τέχνες, στο Εκπαιδευτικό Υλικό και στη Δυναμική της Ομάδας.
Η εξακτίνωση καθώς και το πρόγραμμα σταμάτησε το Σεπτέμβριο του 2004. Η απόφαση αυτή δεν αιτιολογήθηκε ποτέ από την τότε πολιτική ηγεσία.
Το "ΜΕΛΙΝΑ" ήταν πραγματικά πρωτοπόρο και καινοτόμο αλλάζοντας για πάντα τους συναδέλφους που μπολιάστηκαν από αυτό ενώ στο σχολείο μας διατηρείται - και χρησιμοποιείται - με ευλάβεια το πλουσιότατο υλικό του...


Με τον Καβαλιώτη ζωγράφο Θέμη Κελέκη


Θεατρικό    Παιχνίδι


Θεατρικό παιχνίδι "Το ποταμάκι"


Κλιμάκιο χορού στο σχολείο μας


Αναβίωση Πασχαλινού εθίμου "Λαζαράκια"