Οι Παλιοί μας Φίλοι
Επάνω ] Η θάλασσα είναι η ζωή μας ] Το Κάστρο ] Υδραγωγείο ] Η γειτονιά μας ] Στα Μινωικά χρόνια ] Δέκα ιστορίες μέσα στο Χρόνο... ] Οι δρόμοι έχουν τη δική τους Ιστορία... ] Αιγυπτιακά μνημεία της πόλης μας ] Το Πάσχα στην Ελληνική Παράδοση ] Τι είναι τα μεταλλαγμένα ; ] Εμείς, τα εγγόνια σας... ] Παραδοσιακά επαγγέλματα της γειτονιάς μας ] Ο μπλε σάκος ] Ισότητα των φύλων ] ...να πηγαίνω στο σχολειό... ] Διατροφή & Υγεία ] Ταξίδι στο Χώρο ] Οδυσσέας Ελύτης-Μια προσευχή γι' αυτόν ] Φανταστικό ταξίδι στη Λογοτεχνία ] [ Οι Παλιοί μας Φίλοι ] Μικρή έκθεση εικαστικών ] Γεωγραφικοί όροι ] Joyce ] Οπτικοακουστικός αλφαβητισμός ]

 

"Οι Παλιοί Μας Φίλοι"

Zούμε στην εποχή της εικόνας: Τηλεόραση, Τύπος, Κινηματογράφος, μας βομβαρδίζουν καθημερινά με εικόνες. Άλλοτε μας δίνουν εικόνες υψηλής αισθητικής και άλλοτε χαμηλού επιπέδου. Σήμερα όμως τι εικόνες βλέπουμε τα παιδιά, κυρίως των μεγάλων πόλεων; Τσιμέντο και άσφαλτος παντού. Συνηθίζουμε τις εικόνες της τηλεόρασης που δίνονται έτοιμες
Σε κάθε σπίτι βρίσκεται τουλάχιστον μία φωτογραφική μηχανή, που χρησιμοποιείται πολύ σπάνια για να παράγει φωτογραφίες για την αισθητική απόλαυση και μόνο. Σκεφθήκαμε φέτος να πάρουμε αυτή τη μικρή φωτογραφική μηχανή με τις περιορισμένες δυνατότητες και να τη μάθουμε καλύτερα. Να καταλάβουμε πως μπορούμε να παράγουμε κι εμείς τις δικές μας φωτογραφίες που, όσο μικρή καλλιτεχνική αξία κι αν έχουν, θα είναι δικές μας.
Σκεφτήκαμε να φωτογραφίσουμε αντικείμενα καθημερινής χρήσης που είτε ξεπεράστηκαν από την τεχνολογία είτε "γέρασαν" και εγκαταλείφθηκαν από τους χρήστες τους. Εκπλαγήκαμε από το γεγονός πως τέτοια αντικείμενα είναι παντού γύρω μας, μόνο που δεν τα είχαμε προσέξει ποτέ. Αποκτήσαμε λοιπόν έστω και για λίγο "το μάτι του φωτογράφου". Τη συλλογή αυτή που την ονομάσαμε "Οι Παλιοί Μας Φίλοι", την κάναμε "Ηχόραμα".
Το Ηχόραμα θεωρείται η υψηλότερη μορφή Φωτογραφικής Τέχνης. Είναι μια εναλλαγή φωτογραφιών slides με τη συνοδεία κατάλληλης μουσικής υπόκρουσης.
Η δουλειά μας είναι ερασιτεχνική-δε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Λόγω χρόνου διαλέξαμε τις αντιπροσωπευτικότερες φωτογραφίες. Όλες όμως έχουν την αξία τους γιατί απεικονίζουν έναν κόσμο που χάνεται σιγά σιγά.
Τι μας έμεινε; Μια δόση μελαγχολίας, η χαρά της δημιουργίας και μια ιδέα του πώς βλέπει ο φωτογράφος τον κόσμο.

Φωτογράφισαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Έκτης τάξης του σχολ. έτους 2000-2001:

Πέτρος Αυγουδόπουλος
Νίκος Θεοδωρίδης
Δημήτρης Καβούκης
Αναστάσης Λαζαρίδης
Παπάς Γιώργος
Τάσος Πουρσαϊτίδης
Θανάσης Ράμκος
Δημήτρης Τρέχας
Νίκος Τσινεκίδης
Ελένη Βεργίδου
Ιλόνα Γεωργίεβα
Μαρία Δεκεμίδου
Μαρία Παπαθανασίου
Μαργαρίτα Τσακιρίδου
Χριστίνα Χαμτζίδου
Μαρία Χαριζάνη

Ο δάσκαλος της τάξης Μιχάλης Ευαγγελίδης
Δείτε το ηχόραμα: "Oι Παλιοί μας Φίλοι"

 

Κάντε "κλικ" σε κάθε φωτογραφία για να δείτε μια μεγέθυνσή της

Ποτισμένα με ιδρώτα

 

Τέλος ταξιδιού

 

 
Το ταξίδι τελείωσε

 

 
Είδαμε τον κόσμο

 

Το τελευταίο δρομολόγιο
Μόνιμος κάτοικος η μοναξιά...

 

Σιωπηλοί μάρτυρες

 

Μεγαλώσαμε... Το μεράκι εδώ περισσεύει

Πριν τον ηλεκτρισμό