Tο τάμα...
Κεντρική σελίδα ] Επάνω ] Το κυκλαδίτικο αγγείο ] Κοσμήματα ] Παιχνίδια από πηλό ] Η προστάτιδα της σιωπής ] Το χρυσό νόμισμα ] Προσωπείο ] Αρώματα ] Τα αγγεία και ο κόσμος τους ] [ Tο τάμα... ] Ομορφιά ]

 

Ο θεός Ασκληπιός θα ήταν περήφανος αν έβλεπε τη σημερινή Ιατρική γιατί οι φοβερές αρρώστιες του τότε σήμερα θεραπεύονται εύκολα.
Εκείνα τα χρόνια πίστευαν πως ο θεός βοηθάει και θεραπεύει όλες τις αρρώστιες. Γι αυτό το λόγο έγινα κι εγώ. Ήμουν ανάθημα
1 στο θεό από κάποιους γονείς για να τον παρακαλέσουν να θεραπεύσει το παιδί τους. Ήταν άρρωστο, οι γονείς του δεν μπορούσαν πια οι ίδιοι να το βοηθήσουν, πέρασαν μέρες πολλές αγωνίας και φόβου μη το χάσουν. Έτσι λοιπόν, μέσα στην απελπισία τους άφησαν όλες τις ελπίδες τους στον Ασκληπιό.
Κάλεσαν ένα γλύπτη και του παρήγγειλαν να φτιάξει εμένα. Ο καλλιτέχνης πήρε ένα κομμάτι μάρμαρο και πάνω του σκάλισε εμένα μ'όλη τη τέχνη και την αγάπη του και με πρόσφερε στο θεό.
Ο θεός ήταν γιος του Απόλλωνα και γιάτρευε ακόμη και πεθαμένους! Ο Άδης όμως θύμωσε και ζήτησε από το Δία να τον σκοτώσει με έναν κεραυνό, όπως και έγινε. Στην εποχή μου πίστευαν πως ο Ασκληπιός θεράπευε τις αρρώστιες, γι'αυτό έκαναν τελετές προς τιμήν του. Το ιερό ζώο του θεού ήταν το φίδι
2, σύμβολο σωφροσύνης.
Στη Επίδαυρο, κοντά στο θέατρο, υπήρχε το ιερό του θεού. Είχε στο κέντρο το βωμό και στη Δυτική πλευρά ήταν χτισμένος ο ναός. Οικοδομήθηκε το 380 π.Χ. από τον αρχιτέκτονα Θεόδοτο και κοσμήθηκε με έργα των γλυπτών Τιμόθεου και Θεοτίμου. Είχε έξι δωρικούς κίονες στην πρόσοψη και δώδεκα στο μήκος.
Το πιο φημισμένο όμως οικοδόμημα βρισκόταν λίγο δυτικότερα από το ναό του Ασκληπιού και ήταν η Θόλος. Για να πάρει τους χρησμούς από το θεό, ο ιερέας-θεραπευτής κατέβαινε στα υπόγεια της θόλου ακολουθώντας ένα στενό ελικοειδή διάδρομο, ο οποίος συμβόλιζε την κάθοδο στα έγκατα της γης.
Ο θεός Ασκληπιός

Κατά μήκος των ορίων του περιβόλου ήταν άλλα κτίρια που προορίζονταν για τις ιάσεις. Πριν μπουν εκεί, οι ασθενείς έπρεπε να λουστούν στις ιερές πηγές του θεού. Υποβάλλονταν επίσης σε νηστείες και σε άλλες δοκιμασίες από τους ιερείς. Αφού προετοιμάζονταν με τον τρόπο αυτό, τους έβαζαν να ξαπλώσουν σε ένα ειδικό χώρο3 όπου έπεφταν σε βαθύ ύπνο, στη διάρκεια του οποίου παρουσιαζόταν ο θεός συχνά με τη μορφή φιδιού. Τότε είτε τους θεράπευε ο ίδιος ή τους έδινε μια θεραπεία που έπρεπε να ερμηνεύσουν οι ιερείς-θεραπευτές. Η θεραπεία πολλές φορές γινόταν τόσο επειδή το πίστευαν και οι ίδιοι οι ασθενείς όσο και χάρη στις θεραπευτικές ικανότητες των ιερέων.
Πέρασαν πάρα πολλά χρόνια από τότε και χάρη στους αρχαιολόγους βρέθηκαν πινάκια
4 όπου καταγράφονται θεραπείες και πολυάριθμα αναθηματικά μνημεία - ένα από αυτά είμαι κι εγώ! - και τα οποία φυλάσσονται στο Μουσείο5.
Πολλοί σημερινοί άνθρωποι κάθονται σκεφτικοί μπροστά μου και αναρωτιούνται τι να απέγινε εκείνο το παιδί, θεωρώντας τους εαυτούς τους τυχερούς που ζουν 2.500 χρόνια αργότερα. Γιατί βέβαια τα χρόνια εκείνα τα φάρμακα φτιαχνόντουσαν αποκλειστικά από βότανα και η σημερινή Ιατρική επιστήμη ήταν άγνωστη.

Χάλκινα ιατρικά εργαλεία στο Ιερό του Ασκληπιού

_____________________________________________________

1 Τάμα το ονομάζουμε σήμερα.
2 Και σήμερα, το σύμβολο των ιατρών είναι το φίδι.
3 Το Εγκοιμητήριον
4 Κατάλογοι
5 Αρχαιολογικό Μουσείο Επιδαύρου