Το κυκλαδίτικο αγγείο
Κεντρική σελίδα ] Επάνω ] [ Το κυκλαδίτικο αγγείο ] Κοσμήματα ] Παιχνίδια από πηλό ] Η προστάτιδα της σιωπής ] Το χρυσό νόμισμα ] Προσωπείο ] Αρώματα ] Τα αγγεία και ο κόσμος τους ] Tο τάμα... ] Ομορφιά ]

 

ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ μόνο κατάλληλο χώμα, πηλόχωμα και νερό για να γίνει μια λάσπη την οποία εύκολα ο τεχνίτης την έπλασε δίνοντάς της το σχήμα που βλέπετε. Αφού την έψησε, γεννήθηκα εγώ μέσα σ'ένα κεραμικό εργαστήρι στις Κυκλάδες πριν πολλά πολλά χρόνια. Σήμερα βρίσκομαι στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καβάλας, αφού πέρασα πολλές περιπέτειες.
Θάφτηκα στο ελληνικό χώμα και κοιμήθηκα για πολλούς αιώνες, ώσπου κάποια μέρα ένας αρχαιολόγος με βρήκε σπασμένο σε κομμάτια. Με πολλή προσοχή με πήρε και σε λίγο καιρό με ξαναέφτιαξε και με μετέφερε στο Μουσείο.
Όλοι οι επισκέπτες αναρωτιούνται τι ζητάω εγώ, ένα αγγείο από τις μακρινές Κυκλάδες στην Καβάλα! Όπως όμως σας είπα, πέρασα πολλές περιπέτειες επειδή εκείνα τα χρόνια κουβαλούσα διάφορα εμπορεύματα. Έτσι λοιπόν έφτασα κάποτε και στην πόλη σας.
Φτιάχτηκα λοιπόν στις Κυκλάδες από έναν τεχνίτη με πολύ μεράκι. Μου έβαλε και τέσσερα χερούλια για να μπορούν οι άνθρωποι να με μεταφέρουν επειδή ήμουν πολύ μεγάλο και στο τέλος στολίστηκα με ωραίες παραστάσεις. Όλα τα αγγεία, μικρά ή μεγάλα, στολίζονταν τότε με παραστάσεις. Άλλα με παραστάσεις παρμένες από τη μυθολογία και άλλα από την καθημερινή ζωή. Σε άλλα οι παραστάσεις είναι ζωγραφισμένες μαύρες και τα αγγεία τα ονόμασαν μελανόμορφα και σε άλλα οι παραστάσεις είναι στο χρώμα του πηλού και το γύρω-γύρω, δηλαδή το φόντο, το ζωγράφιζαν μαύρο και αυτά τα ονόμασαν ερυθρόμορφα.
Υπήρχαν αγγεία
1 για μεταφορές τα οποία είχαν μυτερό πάτο. Άλλου είδους αγγεία ήταν για φύλαξη υγρών και στερεών προϊόντων όπως λάδι, κρασί, σιτάρι κ.λπ. Υπήρχαν άλλα για να κουβαλούν - κυρίως οι γυναίκες - το νερό από την πηγή, άλλα για τις καθημερινές ανάγκες του σπιτιού όπως τηγάνια, χύτρες, γουδιά, ψηστιέρες, όλα χωρίς παραστάσεις. Υπήρχαν ακόμη και πήλινα θήλαστρα2 για μωρά.
Οι Παναθηναϊκοί αμφορείς
3 είχαν την Αθηνά στη μία όψη τους και ένα άθλημα στην άλλη, περιείχαν λάδι και ήταν τα βραβεία των αγώνων στα Παναθήναια. Άλλα αγγεία4 περιείχαν την τέφρα, τη στάχτη των νεκρών και τους συνόδευαν στον Κάτω κόσμο.
Έμποροι μετέφεραν σε μένα τα προϊόντα τους σε όλα σχεδόν τα λιμάνια της Μεσογείου. Σ'ένα ταξίδι μας προς την περιοχή σας άκουσα πως κάποια καράβια φάνηκαν. Δεν ήταν Ελληνικά και όλοι οι ναύτες ανήσυχοι προετοιμάστηκαν. Τότε άκουσα πως ήταν Πέρσες. Έκαναν τρεις εκστρατείες για να κατακτήσουν την Ελλάδα. Οι Έλληνες όμως τους αντιμετώπισαν θαρραλέα και νίκησαν τους Δάτη και Αρταφέρνη στο Μαραθώνα χάρη στο έξυπνο σχέδιο του Μιλτιάδη. Έδειξαν ανδρεία με το Λεωνίδα στις Θερμοπύλες και νίκησαν τον Περσικό στόλο στη ναυμαχία της Σαλαμίνας με τα "ξύλινα τείχη" του Θεμιστοκλή, τις τριήρεις
5.
Στο τέλος κάποιου ταξιδιού πουλήθηκα εδώ στην περιοχή σας, όπου έμεινα για πάντα.

_____________________________________________

1 Ονομάζονταν οξυπύθμενοι αμφορείς και είχαν μυτερό πάτο για να βυθίζονται στην άμμο του αμπαριού του πλοίου και έτσι να μην κινδυνεύουν να σπάσουν.
2 “μπιμπερό”
3 Αμφορέας: Αγγείο με δύο λαβές, όπως μαρτυρεί το όνομά του (= αμφί + φέρω)
4  Το αγγείο αυτό ονομάζονταν “πελίτη”.
5  Πολεμικά σκάφη μικρά και ευέλικτα, με τρεις σειρές κουπιά.