Το χρυσό νόμισμα
Κεντρική σελίδα ] Επάνω ] Το κυκλαδίτικο αγγείο ] Κοσμήματα ] Παιχνίδια από πηλό ] Η προστάτιδα της σιωπής ] [ Το χρυσό νόμισμα ] Προσωπείο ] Αρώματα ] Τα αγγεία και ο κόσμος τους ] Tο τάμα... ] Ομορφιά ]

 

ΣτατήραςΕΙΜΑΙ ένα χρυσό νόμισμα1 φτιαγμένο την εποχή του Μ.Αλεξάνδρου. Πάνω μου απεικονίζεται ο Μ.Αλέξανδρος φορώντας περικεφαλαία. Η ιστορία μου ξεκίνησε την εποχή του. Κατασκευάστηκα από το χρυσάφι που πήρε ο μεγάλος αυτός στρατηλάτης από τους Πέρσες.Την εποχή εκείνη ξεκίνησαν τα νομίσματα να απεικονίζουν τους βασιλιάδες, γι'αυτό κι εγώ έχω πάνω μου τον βασιλιά αυτόν.
Πέρασα από πολλά χέρια. Στην αρχή με είχε ένας πλούσιος που με έδωσε σ'έναν έμπορο για να αγοράσει ένα αγγείο με λάδι κι ένα με αρώματα. Στα χέρια του εμπόρου ταξίδεψα σε πολλές περιοχές και πέρασα πολλές θάλασσες.
Έτσι, έφτασα και στην Ελλάδα. Ο έμπορος με έκρυψε σε ένα σεντούκι μαζί με άλλα νομίσματα που τα περισσότερα δεν ήταν ίδια με μένα. Υπήρχαν νομίσματα από διαφορετικό υλικό, άλλα μικρότερα και άλλα μεγαλύτερα.
Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα γνώρισε πολλούς κατακτητές και πέρασε πολλές καταστροφές. Μετά από μια τέτοια καταστροφή βρέθηκα σκεπασμένο αλλά καλά φυλαγμένο μέσα στο σεντούκι μαζί με άλλα νομίσματα.
Πρέπει να έμεινα για πολλούς αιώνες να κοιμάμαι εκεί, ώσπου μια μέρα ένα δυνατό φως με ξύπνησε. Ήταν το φως του ήλιου που έμπαινε μέσα στο σπασμένο πια σεντούκι. Βρέθηκα στα χέρια ενός αρχαιολόγου που με πήρε με πολλή προσοχή και θαυμασμό και αφού με καθάρισε με τοποθέτησε σε μια όμορφη προθήκη
2 μαζί με τα άλλα νομίσματα. Πιστεύω όμως πως εγώ είμαι ανώτερο από τα άλλα νομίσματα επειδή είμαι φτιαγμένο από χρυσάφι και η ιστορία μου είναι πιο σπουδαία, όπως σπουδαίος ήταν και ο βασιλιάς που απεικονίζω και που έγραψε Ιστορία.
Ο Βασιλιάς Αλέξανδρος γεννήθηκε στην Πέλλα. Όταν μεγάλωσε έγινε βασιλιάς της Μακεδονίας και λίγο αργότερα όλης της Ελλάδας και ακόμη ολόκληρης της Ασίας.
Το μεγάλο όνειρο του Μ.Αλεξάνδρου ήταν να εκστρατεύσει εναντίον των Περσών. Το όνειρό του πραγματοποιήθηκε. Το πρώτο πράγμα που έκανε πατώντας το πόδι του στην Ασία ήταν να θυσιάσει στην Τροία για τον αγαπημένο του ήρωα, τον Αχιλλέα. Κατόπιν νίκησε στον Γρανικό ποταμό τους Πέρσες. Ύστερα πήγε στο Γόρδιο όπου έλυσε τον περίφημο Γόρδιο Δεσμό. Ένας χρησμός έλεγε πως όποιος λύσει το δεσμό θα γινόταν βασιλιάς της Ασίας, όπως και έγινε πραγματικά. Μετά πήγε στην Αίγυπτο όπου ίδρυσε μια καινούρια πόλη που αργότερα άκμασε πολύ, την Αλεξάνδρεια. Εκεί που ο στρατός των Περσών κατατροπώθηκε και διαλύθηκε το περσικό κράτος, ήταν στη μάχη στα Γαυγάμηλα. Κατακτώντας την πρωτεύουσα, τα Σούσα, πήρε το χρυσάφι των Περσών και με ένα μέρος του έκανε νομίσματα - ένα από αυτά είμαι κι εγώ! Ο Μεγαλέξανδρος πέθανε στη Βαβυλώνα το 323 π.Χ.

______________________________________________________

1 Στατήρας

2 Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης