Ο καθηγητής Αριστοτέλης Στάνης
Κεντρική σελίδα ] Επάνω ] Η Νεάπολη ] Η Εγνατία ] Ευαγόρας ] Η Καστροπολιτεία ] Ο Νικηφόρος Φωκάς ] Ο Δάσκαλος του Γένους Θεόδωρος Καβαλιώτης ] Ο Μωχάμετ Άλη ] Ο ποιητής Ιωάννης Κωνσταντινίδης ] Ο Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης ] [ Ο καθηγητής Αριστοτέλης Στάνης ] Ο Ευεργέτης της πόλης Θεόδωρος Πουλίδης ] O Γλύπτης Πολύγνωτος Βαγής ]

 

Ο Αριστοτέλης Στάνης γεννήθηκε το 1868 στην Καβάλα και πέθανε το 1942 κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής κατοχής. Ήταν καθηγητής στο "Ημιγυμνάσιο" της Καβάλας. Οι χρονολογίες της γέννησης και του θανάτου του είναι γραμμένες στο μαρμάρινο μνήμα που του έφτιαξαν νεώτερα οι μαθητές του. Το 1886 αναφέρεται για πρώτη φορά ως συνδρομητής βιβλίου. Το 1932-33 ήταν ο τελευταίος σχολικός χρόνος της διδασκαλίας του Αριστοτέλη Στάνη. Οι μαθητές της τάξης Δημήτριος Καραγιαννακίδης, Αντώνης Δημόπουλος, Θεοφάνης Αναγνωστάκης, Σταύρος Βελισσάρης κ.α., που τον είχαν στο μάθημα της Ιστορίας, θυμούνται τον αποχαιρετισμό του. Λέγεται ότι απέφυγε να γίνει γυμνασιάρχης για να μην απομακρυνθεί από την Καβάλα. Υπηρέτησε όμως μερικά χρόνια ως γυμνασιαρχεύων. Οι μαθητές του σήμερα μιλούν με σεβασμό για το δάσκαλό τους. Πολλοί ομολογούν ότι ήταν αρχαιολάτρης, παραστατικός στη διδασκαλία και είχε ιδιαίτερη επίδοση στο μάθημα της Ιστορίας.
Ένα χαρακτηριστικό επεισόδιο, που συνέβη τον Οκτώβριο του 1912, πριν κατέβουν οι Βούλγαροι στην Καβάλα, είναι το εξής: Από τα παράθυρα του γυμνασίου φάνηκαν δύο ελληνικά αντιτορπιλικά να περιφέρονται έξω από το λιμάνι της Καβάλας. Ήταν το "Δόξα" και το "Νίκη". Ο καθηγητής Αριστοτέλης Στάνης, που τους δίδασκε εκείνη την ώρα, έκανε το σταυρό του και ένας συμμαθητής του, ο Πάρις Κραντωνέλης, νεότερος αδελφός του Αθανασίου, γέλασε με το σταυρό που είδε να κάνει ο καθηγητής του μέσα στην τάξη. Εκνευρισμένος ο Αριστοτέλης Στάνης χαστούκισε το μαθητή και του είπε: "Δε γελούν την ιεράν ταύτην στιγμήν".
Ο Αριστοτέλης Στάνης κράτησε άσβεστη την εστία του Ελληνισμού και των γραμμάτων στην πόλη μας σε πολύ δύσκολα χρόνια. Ευτύχησε να δει την Καβάλα ελεύθερη και μάλιστα αυτός το πρωί της 26ης Ιουνίου 1913 υποδέχτηκε το ναυτικό άγημα που αποβιβάστηκε από το τορπιλοβόλο "Δόξα" με κυβερνήτη τον πλωτάρχη Κριεζή. Οι μαθητές του Ημιγυμνασίου παρατεταγμένοι με τον καθηγητή Στάνη απέδιδαν τιμές και συνόδευσαν το άγημα στο Διοικητήριο, το σημερινό Πρωτοδικείο, όπου στον εξώστη του υψώθηκε η Ελληνική σημαία στην ελεύθερη πια Καβάλα.