[Πίσω σε Κείμενα] [Αϊνστάιν γένους...θηλυκού] [Τα λιοντάρια δεν την πείραξαν... Mια απίστευτη ιστορία] [Περί «Νέας Εποχής»] [Αρμαγεδδών σε είκοσι χρόνια] [Οι σκλάβοι των παιχνιδιών (Όσα δεν γνωρίζατε για την Barbie)] [Day After Tomorrow] [Οδηγός ψηφιακών βιβλιοθηκών] [Ψυχαγωγία στη γυάλα] [Εμπόριον παχυσαρκίας]

Εμπόριον παχυσαρκίας

Ο Σίζαρ Μπάρμπερ είναι 54 ετών και ζυγίζει 120 κιλά. Υστερα από δυο καρδιακές προσβολές κατέληξε διαβητικός και ζει με υψηλή πίεση. Οι γιατροί του απέδωσαν την ασθένειά του στις διατροφικές του συνήθειες. Ετρωγε πέντε φορές την εβδομάδα σε διάφορα φαστφουντάδικα του Μπρονξ της Ν. Υόρκης. Για να φάει κανονικό φαγητό έπρεπε να περιμένει το Σαββατοκύριακο.
Οι εντατικοί ρυθμοί της εργασίας δεν του επέτρεπαν να φάει κανονικά, όπως συμβαίνει δηλαδή και σε άλλα 75 εκατομμύρια συμπατριωτών του, και ήταν υποχρεωμένος να φάει κάτι στο πόδι. Και είχε εμπιστοσύνη στις μεγάλες φίρμες όπως MC DONALD'S, WENDY'S, KENTUCKY FRIED CHICKEN και BURGER KING και έτρωγε σ' αυτές αποφεύγοντας τα μικρομάγαζα.
Κατέληξε σ' ένα δικηγόρο και είδε πως είχε δικαίωμα να καταφύγει στη Δικαιοσύνη και μήνυσε όλες αυτές τις εταιρείες για το αδίκημα της «διακίνησης» παχυσαρκίας. Η υπόθεση έκανε σάλο στις ΗΠΑ και οι οργανισμοί κύρους, όπως η Οργάνωση των Γιατρών για μια Υπεύθυνη Ιατρική, έσπευσαν να χειροκροτήσουν αυτήν τη μήνυση, που είναι η πρώτη του είδους, γιατί από καιρό έχει διαπιστωθεί πως η επιδημία παχυσαρκίας στις ΗΠΑ είναι άμεσα συνδεδεμένη με την άθλια τροφή των φαστφουντάδικων κύρους (δηλαδή διαφήμισης). Είναι γνωστό πως κάθε αμερικανικό προϊόν, από υψηλή τεχνολογία έως χάμπουργκερ, είναι προς εξαγωγή. Και αυτές οι εταιρείες παραγωγής παχυσαρκίας σήμερα βρίσκονται παντού στον κόσμο. Και φυσικά στην Ευρώπη όπου 200 εκατομμύρια άνθρωποι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Και εμείς ως Ελληνες κατέχουμε μια ακόμη θλιβερή πρωτιά: 70% των γυναικών και το 68% των ανδρών είναι υπέρβαροι. Τώρα με τα μπάνια του λαού θα έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε την αλήθεια ημίγυμνη.
Πέρυσι ο τζίρος των φαστφουντάδικων στην Ελλάδα ανήλθε στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ και αυτό σε μια χώρα που λόγω κλίματος γεννήθηκε να είναι οικολογική. Τα βιολογικά προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα είναι μόλις το 1%. Στην Ελβετία που το κλίμα είναι δυσμενές τα βιολογικά προϊόντα είναι 9%. Ακόμα και η παγωμένη Φινλανδία παράγει ένα 7%. Και να σκεφθεί κανείς πως αν δεν «εκσυγχρονιζόμεθα» θα είχαμε 100% οικολογική παραγωγή, δηλαδή αυτό που έκαναν οι προηγούμενες γενιές, χωρίς να ξέρουν πως είναι οικολόγοι. Οπως δεν ήξεραν πως η καθημερινή τους διατροφή, όσο λίγη και να ήταν, θα γινόταν η πλέον υγιεινή διατροφή τού σήμερα, που είναι γνωστή ως μεσογειακή.
Οι διατροφικές συνήθειες ενός λαού, πέρα από τη θρεπτική τους αξία, είναι και πολιτισμός. Ο άνθρωπος δεν έγινε για να τρώει το φαγητό του όπως το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου τη βενζίνη. Σε τελική ανάλυση το φαγητό είναι η επικοινωνία με το Θείο και με τον άλλον. Δεν υπάρχει θρησκεία που να μην έχει θυσίες (ένα μαγείρεμα ήταν που κατέληγε σε κοινό γεύμα) και δεν υπάρχει φαγητό που να τρώγεται μοναχικά. Πάντα μοιράζεται με κάποιον άλλον. Και αυτός ο «άλλος» μπορεί να είναι οικογένεια, φίλοι, συνάδελφοι ή ερωτικοί σύντροφοι κ.λπ. Η σπιτική επινόηση του φαστφουντάδικου, πέραν του εμπορίου της παχυσαρκίας και της αρρώστιας, είναι και ένα πλήγμα κατά του πολιτισμού της ανθρωπότητας.
Γιατί δεν υπάρχει υψηλή και χαμηλή κουζίνα. Ολοι οι λαοί έχουν να επιδείξουν μοναδική σοφία και πανέξυπνους συνδυασμούς για να υπάρξει ποικιλία και νοστιμιά, ακόμα και σε περιοχές που η παραγωγή ήταν φτωχή. Σήμερα αυτές οι συνταγές ανακυκλώνονται σε διάφορα εγχειρίδια μαγειρικής που φυσικά αφορούν μια μικρή κατηγορία «ψαγμένων». Αλλά η μεγάλη μάζα είναι θύμα της διαφήμισης και της ευκολίας, με τίμημα βέβαια την υγεία. Προτιμάει τα έτοιμα και επεξεργασμένα προϊόντα που σχεδόν κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα.
Παράδειγμα από τις ΗΠΑ. Το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων στην Ατλάντα υποστηρίζει πως ασθένειες που έχουν να κάνουν με το φαγητό σκοτώνουν 5.000 ανθρώπους το χρόνο και 76 εκατομμύρια παθαίνουν κάποιας μορφής τροφική δηλητηρίαση. Ας μην ξεχνάμε πως στις ΗΠΑ το 76% της σόγιας και το 32% του καλαμποκιού που παράγεται είναι μεταλλαγμένα. Και με μεταλλαγμένα φαγητά τάισε ο πρόεδρος Μπους τους Ευρωπαίους ηγέτες, έτσι που η ταπείνωσή τους να είναι πλήρης.
Αλλά και η Ελλάδα δεν πάει πίσω στα επικίνδυνα τρόφιμα. Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων βρήκε αλλοιωμένα τρόφιμα στο 20% των επιχειρήσεων παρασκευής-συσκευασίας τροφίμων που ελέγχθηκαν. Και είναι γνωστό πόσο καλά γίνονται οι έλεγχοι στη χώρα μας. Και αυτό το 20% πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερο. Αλλά ποιος νοιάζεται; Κάποιοι που αγαπούν τη ζωή σίγουρα. Οι πολλοί πληρώνουν τις επιλογές τους.
ΠΕΡΙΚΛΗΣ  ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ  Korovessisp@acisgroup.gr
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 30/06/2003