ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ ΣTA ΠΟΤΑΜΟΥΔΙΑ
Κεντρική σελίδα ] Επάνω ] [ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ ΣTA ΠΟΤΑΜΟΥΔΙΑ ] ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ] ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ] ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΑ ΤΩΝ ΠΟΤΑΜΟΥΔΙΩΝ ] ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ ] ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΣΥΝΟΙΚΙΑΣ ΜΑΣ ] OMOΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΑΣ ] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ]

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ ΣTA ΠΟΤΑΜΟΥΔΙΑ

Το κτίριο βρίσκεται στη συνοικία των Ποταμουδίων, όνομα που προήλθε από τα ρυάκια που υπήρχαν στην περιοχή. Περικλείεται από τις οδούς Μοσχοπουλίδου, Ομονοίας και Θέτιδος, ενώ μπροστά από το κτίριο εκτείνεται η παλιά πλατεία Νεαπόλεως, σήμερα διαμορφωμένη ως αυλή του σχολείου.
Στην συγκεκριμένη συνοικία δεν λειτουργεί σχολείο πριν την κατασκευή του κτιρίου αυτού. Η ανέγερσή του πιθανότατα συμπίπτει με την ίδρυση του σχολείου, το 1933. Ακόμη και η συνοικία, άλλωστε, είχε πρόσφατα δημιουργηθεί και διέμεναν σ' αυτή κυρίως καπνεργάτες εκείνη την εποχή. Η ανοικοδόμηση του κτιρίου εντάσσεται στο πρόγραμμα ανοικοδόμησης σχολικών κτιρίων. Από τα προηγούμενα χρόνια η Διδακτιριακή Επιτροπή και οι τοπικοί φορείς έχουν εντοπίσει την ανάγκη ίδρυσης σχολείου και ανέγερσης διδακτηρίου στην συνοικία, αλλά στις αρχές του 1931 θα προχωρήσουν στην σύνταξη των σχεδίων του νέου, εξατάξιου κτιρίου, με αρχιτέκτονα του κτιρίου τον Κώστα Δήμου. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους διενεργείται μειοδοτικός διαγωνισμός, ενώ την ίδια περίοδο ο Δήμος Καβάλας αποφασίζει την εξαγορά του οικοπέδου και την έναρξη των εργασιών. Τον Μάρτιο του 1933 ολοκληρώνεται το κτίριο και στις 12 Μαρτίου 1933 τελούνται τα εγκαίνια παραλαβής του. Στην τελετή παραλαβής αναφέρεται η έλλειψη αιθουσών βιβλιοθήκης, χειροτεχνίας, λουτρών, επαρκούς αυλής και κήπου. Ως θετικά τονίζονται η εξωτερική εμφάνιση του κτιρίου, η αισθητική και η υγιεινή του. Το σχολείο εγκαθίσταται στο κτίριο από το σχολικό έτος 1933-34, και αναφέρεται ως Β' δημοτικό σχολείο της Β' Εκπαιδευτικής περιφέρειας Καβάλας με 393 μαθητές το 1949. Το 1967, πάλι, το σχολείο έχει ονομαστεί σε 11° Δημοτικό σχολείο Ποταμουδίων, ενώ το ίδιο σχολείο στεγάζεται στο κτίριο μέχρι σήμερα.
Ι. Τσάτσος: Σχολικά κτίρια της Καβάλας έως το 1940-Θεσ/νίκη 2005