ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΑ ΤΩΝ ΠΟΤΑΜΟΥΔΙΩΝ
Κεντρική σελίδα ] Επάνω ] ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ ΣTA ΠΟΤΑΜΟΥΔΙΑ ] ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ] ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ] [ ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΑ ΤΩΝ ΠΟΤΑΜΟΥΔΙΩΝ ] ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ ] ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΣΥΝΟΙΚΙΑΣ ΜΑΣ ] OMOΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΑΣ ] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ]

 

ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΑ ΤΩΝ ΠΟΤΑΜΟΥΔΙΩΝ

Στη γειτονιά μας υπάρχουν αρκετά υπέροχα νεοκλασικά κτίρια που όμως με την πάροδο του χρόνου άλλα χάνονται, άλλα τα καταστρέφει ανελέητα ο χρόνος και (ελάχιστα) έχουν ανακαινιστεί και κατοικούνται. Βρήκαμε μερικά από αυτά με τη βοήθεια του βιβλίου του Παναγιώτη Ζιώγα "Παραδοσιακά κτίρια της νεώτερης Καβάλας"και τα φωτογραφίσαμε:

 

 

Οδός  Μίνωoς  αριθ.  4

 Θα πρέπει να χτίστηκε γύρω στα  1927.  Γενικά έχει νεοκλασική γραμμή  με διακοσμητικά στοιχεία που παρατηρούνται κυρίως στο στηθαίο της στέγης και το διάζωμα,  καθώς  και στους κιλλίβαντες της κεντρικής βεράντας του δευτέρου ορόφου.

 

 

 

Οδός Ανεξαρτησίας  10

 Χτίστηκε το 1903 από τον κρεοπώλη-ζωέμπορο Βασίλειο Καραφίδη, σύμφωνα και με σχετική επιγραφή που υπάρχει επάνω στο υπέρθυρο της εξώπορτας. Έχει αμυδρά νεοκλασικά στοιχεία, οπωσδήποτε πιο λίγα από όσα σε άλλο σπίτι του ίδιου ιδιοκτήτη,  στην οδό Σερδάρογλου 2.

 

 

 

Οδός Σερδάρογλου 2

 Χτίστηκε το 1909 από τον κρεοπώλη-ζωέμπορο Βασίλειο Καραφίδη. Τα αρχικά του ιδιοκτήτη και η χρονολογία υπάρχουν -κατά τη συνήθεια της εποχής- στο υπέρθυρο της βεράντας του δευτέρου ορόφου: Β / 1909 / Κ. Στη νότια πρόσοψη υπάρχουν ευδιάκριτα νεοκλασικά στοιχεία, χωρίς όμως συνεπή αρχιτεκτονική γραμμή. Κατασκευάστηκε από εμπειροτέχνες που υπήρχαν τότε και είχαν έρθει στην Καβάλα για δουλειές από πολλά μέρη, αλλά κυρίως από την Ηπειρο.

 

 

 

 

Οδός Μοσχοπουλίδου  12 Α 

Χτίστηκε το 1924 από το Θασίτη Αναστάσιο Σ. Σταματέκο, που τα αρχικά του (Α.Σ.) βρίσκονται στο στέμμα της στέγης του κτιρίου. Μηχανικός του ήταν ο γνωστός και από την κατασκευή και άλλων σπιτιών Μάρκος Σαμούχος, που αποπεράτωσε το 1925 και το ναό του Αγίου Παύλου. Είναι ωραιότατο κτίσμα με μικτά αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά στοιχεία. Υπάρχει επιμελημένη γλυπτική διακόσμηση στο στηθαίο της στέγης, στα υπέρθυρα των παραθύρων και κυρίως της βεράντας του δευτέρου ορόφου. Ανάλογη διακόσμηση έχουν και οι κιλλίβαντες που υποβαστάζουν τις δυο μικρές βεράντες. Σ’αυτό το κτίριο στεγαζόταν το δεύτερο διδακτήριο του σχολείου μας από τον Οκτώβριο του 2002 μέχρι τον Μάρτιο του 2007.