ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ
Κεντρική σελίδα ] Επάνω ] ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ ΣTA ΠΟΤΑΜΟΥΔΙΑ ] ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ] ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ] ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΑ ΤΩΝ ΠΟΤΑΜΟΥΔΙΩΝ ] [ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ ] ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΣΥΝΟΙΚΙΑΣ ΜΑΣ ] OMOΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΑΣ ] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ]

 

ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ 

Στη γειτονιά μας βρίσκονται δύο πολύ σημαντικά Δημοτικά έργα: Το Κ.Α.Π.Η. και το κλειστό γυμναστήριο. Επίσης, σε ένα μικρό (δυστυχώς) χώρο, στεγάζεται και το Ιστορικό & Λογοτεχνικό Αρχείο Καβάλας. Επισκεφθήκαμε αυτά τα σημεία, τα γνωρίσαμε καλύτερα και συζητήσαμε με τους ανθρώπους που εργάζονται και προσφέρουν εκεί. 

Δημοτικό Γυμναστήριο

Το κλειστό Δημοτικό γυμναστήριο κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990. μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 300 φιλάθλους – θεατές. Τα αθλήματα που γίνονται εκεί είναι μπάσκετ, βόλευ, και άρση βαρών.

 

 

Ιστορικό & Λογοτεχνικό Αρχείο Καβάλας

 Επισκεφθήκαμε το Ιστορικό & Λογοτεχνικό Αρχείο Καβάλας και μιλήσαμε με τον ιδρυτή και πρόεδρό του κ. Ν. Ρουδομέτωφ. Μας έκανε μεγάλη εντύπωση το πλήθος του υλικού που είναι μαζεμένο εκεί (όπως έγγραφα, αρχεία, σπάνια ντοκουμέντα, φωτογραφίες) και αφορούν την πόλη μας, την Καβάλα. Μας έκανε επίσης εντύπωση που αυτό το τόσο σημαντικό Αρχείο στεγάζεται σε έναν τόσο μικρό και ακατάλληλο χώρο! Ας ελπίσουμε πως ο Δήμος θα δώσει έναν καταλληλότερο χώρο για να στεγαστεί το πολύτιμο αυτό υλικό.

Αντιγράφουμε από έντυπο που μας έδωσε ο κ. Ρουδομέτωφ σχετικά με τους σκοπούς του Ιστορικού & Λογοτεχνικού Αρχείου:
Το Ιστορικό & Λογοτεχνικό Αρχείο Καβάλας λειτουργούσε άτυπα πριν από τα 1970. Η σημερινή του νομική μορφή και σύσταση έγινε στα 1996, όταν ήταν πλέον φανερό ότι το μέγεθός του ήταν τόσο σημαντικό, ώστε έπρεπε να οργανωθεί με σύγχρονες μεθόδους και με βάση πρότυπα επιστημονικά ιδρύματα, για να παρουσιάσει το πολύτιμο ιστορικό υλικό που είχε συλλέξει τα προηγούμενα 35 και πλέον έτη.

Είναι Ίδρυμα κοινωφελές, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

O
ι σκοποί του είναι η
παρουσίαση του πλούσιου ιστορικού Αρχείου του από εξειδικευμένους μελετητές. Η παρουσίαση γίνεται με εκδόσεις βιβλίων, cd rom, με τη χρήση των πολυμέσων και του διαδικτύου αλλά και με την οργάνωση εκθέσεων. Επίμονος στόχος είναι όλες οι παραπάνω πα­ρουσιάσεις να γίνονται και σε τουλάχιστον μία από τις κύριες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε επί τέλους να έχουν και οι ξένοι τη δυνατότητα να μας γνωρίσουν καλύτερα. Η διάθεση της πλούσιας και εξειδικευμένης ιστορικής του βιβλιοθήκης στους μελετητές. Η μελέτη και παρουσίαση του πλουσιότατου φωτογραφικού του Αρχείου, με εκδόσεις βιβλίων, cd rom, με τη χρήση των πολυμέσων και του διαδικτύου, όπως επίσης και με εκθέσεις του συγκεντρωθέντος υλικού. Η διασύνδεση με τα υπάρχοντα ανάλογα Αρχεία άλλων χωρών και η ανάπτυξη συνεργασίας, έρευνας, ανταλλαγής τεχνογνωσίας και προγραμμάτων, με την οργάνωση Σεμιναρίων, διαλέξεων, εκθέσεων κλπ.. Σημαντικός στόχος είναι επίσης η παρουσίαση στη χώρα μας ξένων Αρχείων και η παρουσίαση των δικών μας σε ξένες χώρες, με σκοπό την γνωριμία των πολιτιστικών και ιστορικών στοιχείων του κάθε λαού για την καλύτερη κατανόηση και συνεργασία σ' όλους τους τομείς.
Ο διαρκής
εμπλουτισμός και οργάνωση του Αρχειακού υλικού που συνέλεξε και εξακολουθεί με εντατικούς ρυθμούς να συλλέγει. Στο συλλεγόμενο αρχειακό ιστορικό υλικό, εκτός από τα παραπάνω, περιλαμβάνεται και ό,τι έχει σχέση με την τοπική Καβαλιώτικη λαογραφία.
Με δυο λόγια, είναι προϊόν αγάπης για τον τόπο μας...


Στο Ιστορικό & Λογοτεχνικό Αρχείο Καβάλας με τον κ. Ν. Ρουδομέτωφ

 

 

Στο Κ.Α.Π.Η. των Ποταμουδίων 

Το 1993 ιδρύθηκε στην περιοχήμας από το Δήμο το Κ.Α.Π.Η. των Ποταμουδίων. Το επισκεφθήκαμε και συζητήσαμε με τους ηλικιωμένους που βρίσκονταν εκεί, καθώς και με την υπεύθυνη του χώρου κα Νατάσα Στρατηλάτη που μας έδωσε και τις παρακάτω πληροφορίες Σκοπός του Κ.Α.Π.Η. είναι να βοηθά, να ψυχαγωγεί και να περιθάλπει όταν χρειάζεται τους ηλικιωμένους. Οι ώρες λειτουργίας του είναι από τις 8.00 έως τις 15.00. εδώ οι ηλικιωμένοι μπορούν να περάσουν ευχάριστα και δημιουργικά την ώρα τους κάνοντας συντροφιά μεταξύ τους, δανειζόμενοι βιβλία ή και παίζοντας παιχνίδια. Εκτός από την αίθουσα αναψυχής λειτουργεί και αίθουσα φυσιοθεραπείας, γυμναστικής καθώς και εργοθεραπείας. Επίσης οι ηλικιωμένοι έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος σε εκδρομές που οργανώνονται συχνά καθώς και σε διάφορες εκδηλώσεις όπως γιορτή Χριστουγέννων, κοπή βασιλόπιτας, Αποκριάτικα πάρτι κ.λπ.


Στην αίθουσα χειροτεχνίας

Παππούδες, γιαγιάδες και εγγόνια…