Η Καβάλα
Κεντρική σελίδα ] Επάνω ] Βιβλίο του δασκάλου ] Xάρτης Ελλάδας ] [ Η Καβάλα ] Ανάγλυφος χάρτης ] Γεωφυσικός χάρτης ] Στατιστικά πληθυσμού ] Στατιστικά παραγωγής ] Πίνακας 1 ] Πίνακας 2 ] Τοπογραφικό 1864 ] Τοπογραφικό 1890 ] Τοπογραφικό 1950 ] Τοπογραφικό 2004 ] Φωτογραφικό υλικό ]

 

Η Καβάλα

 Η Καβάλα, μια παραθαλάσσια πόλη 60.000 περίπου κατοίκων, είναι χτισμένη στον κόλπο του νομού Καβάλας και βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Ελλάδας. Αντικρίζοντας την πόλη από ψηλά, καθώς κατεβαίνουμε από την εθνική οδό, εντύπωση κάνει η αμφιθεατρική της θέση, ενώ στο βάθος φαίνεται η χερσόνησος της Παναγίας με το Κάστρο να δεσπόζει επάνω της. Παίρνουμε την οδό Ερυθρού Σταυρού. Στα αριστερά μας βρίσκεται ένα τείχος από πολυκατοικίες και ξενοδοχεία, έχοντας πάρει τη θέση των καπναποθηκών με την παραδοσιακή τους αρχιτεκτονική. Δεξιά του δρόμου βρίσκεται το Δημοτικό πάρκο. Eίναι ενδιαφέρον πως ο δρόμος αλλά και ολόκληρος ο χώρος του πάρκου στα δεξιά μας ήταν θάλασσα πριν από 40 περίπου χρόνια, όταν μπαζώθηκε η περιοχή στην αρχή της δεκαετίας του ΄60.
Προχωρώντας στην πόλη, διαπιστώνουμε πως η ρυμοτομία της δεν είναι καθόλου καλή. Στενά και ανηφορικά δρομάκια διατρέχουν την πόλη παντού. Αυτό οφείλεται βέβαια στην αμφιθεατρικότητά της που όμως δίνει στην Καβάλα τη γραφικότητα που τη χαρακτηρίζει.
Είδαμε στην περιήγησή μας μερικά νεοκλασικά οικήματα που στο παρελθόν ήταν πολύ περισσότερα. Χτισμένα τα περισσότερα στις αρχές του περασμένου αιώνα από πλούσιους καπνέμπορους, μαρτυρούν την οικονομική ανάπτυξη της πόλης που στηριζόταν στην επεξεργασία και εξαγωγή καπνού. Δεν είναι τυχαίο πως η πόλη χαρακτηρίζονταν «καπνούπολη». Μερικά από αυτά στεγάζουν σήμερα το Δημαρχείο, το Δημοτικό Μουσείο, την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, το Δημοτικό Ωδείο κ.ά.
Ανεβαίνοντας στη χερσόνησο της Παναγίας βρισκόμαστε στην παλιά πόλη που, περιστοιχισμένη ακόμα από τα τείχη της, αποτελεί χώρο περιπλάνησης στο χρόνο και στην ιστορία. Οι δρόμοι της είναι πλακόστρωτοι και τα σπίτια τους έχουν χαρακτηριστικό γνώρισμα τους ξύλινους εξώστες και τις ανθισμένες αυλές.
Στη μέση της οδού Πουλίδου η οποία διασχίζει κατά μήκος τη χερσόνησο και δεξιά της, εκτείνεται το Ιμαρέτ ενώ στο τέρμα της και φθάνοντας μέχρι την αυλή του 7ου Δημ.σχολείου υπάρχει ο Φάρος απ΄όπου η θέα είναι θαυμάσια προς την πόλη και τη θάλασσα. Περπατώντας από τους δρόμους Βυζαντίου και Φειδίου και διασχίζοντας δρομάκια και συνοικίες με τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική των εποχών, ένα μονοπάτι οδηγεί στο Κάστρο το οποίο χτίσθηκε το 1425. Από τις επάλξεις του η θέα είναι μοναδική προς την πόλη από τη μια μεριά και τη θάλασσα από την άλλη.
Η κάθοδος από το Κάστρο προς την άλλη πλευρά της πόλης, θυμίζει ταξίδι στο χρόνο και οδηγεί στο παλιό Υδραγωγείο του 1550, στις Καμάρες, πόρτα που βγάζει στο σήμερα, αφού εκεί τελειώνει η παλιά κι αρχίζει η σύγχρονη πόλη.
Κοντά στις Καμάρες βρίσκεται το λιμάνι της πόλης. Από εδώ ξεκινούν τα φέρυ και τα ιπτάμενα δελφίνια για το απέναντι νησί, τη Θάσο. Τα ψαροκάικα που είναι αραγμένα το ομορφαίνουν, ενώ το καλοκαίρι οι Καβαλιώτες απολαμβάνουν τον περίπατό τους στην παραλία.
Λίγο πιο πέρα, στην περιοχή του Αγίου Νικολάου δίπλα στην κεντρική πλατεία, γνωρίσαμε τα εμπορικά μαγαζάκια που δίνουν χρώμα άλλης εποχής. Εκεί βρίσκεται η οδός Ερμού, ο παλιότερος εμπορικός δρόμος της πόλης. Τα σύγχρονα και μεγάλα εμπορικά βρίσκονται από την άλλη μεριά της πλατείας (της μεγαλύτερης από τις λίγες που υπάρχουν στην Καβάλα λόγω του ορεινού της εδάφους) ανάμεσα στις οδούς Ομονοίας και Βενιζέλου. Μεταξύ των οδών αυτών υπάρχουν μικροί πεζόδρομοι δυστυχώς τις περισσότερες φορές κατειλημμένοι από τραπεζάκια των μαγαζιών αλλά και δίκυκλα.
Στρίβοντας νότια από την οδό Ομονοίας μπαίνουμε σε μικρά δρομάκια όπου συναντάμε παλιές καπναποθήκες. Η μυρωδιά του καπνού είναι ακόμη παρούσα! Κατηφορίζοντας παρακάτω, φτάνουμε στο Δημαρχείο που στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό-έργο τέχνης. Μπροστά μας είναι ο Δημοτικός κήπος και προχωρώντας φτάνουμε στην παραλία της πόλης. Εκεί που πριν το ΄60 ήταν θάλασσα, τώρα πυργώνονται πολυκατοικίες, ενώ το καλοκαίρι η παραλία γεμίζει κόσμο. Λίγο πιο πέρα είναι το μεγάλο κτίριο της Νομαρχίας που στεγάζει τις δημόσιες υπηρεσίες της πόλης και αποτελεί το διοικητικό της κέντρο. Από εκεί, την παραλία, η Καβάλα μάς έδωσε την εντύπωση ενός μπαλκονιού στον ήλιο και στη θάλασσα.