Τα φύλα στα παλιά βιβλία του δημοτικού σχολείου
Κεντρική σελίδα ] Επάνω ] Ιστορικά στοιχεία ] [ Τα φύλα στα παλιά βιβλία του δημοτικού σχολείου ] Οι γυναίκες στον Τρίτο Κόσμο ] Διαφημίσεις και γυναίκες ] Παιχνίδι ρόλων ] Έρευνα-Ερωτηματολόγιο ] Πηγές-Βιβλιογραφία ]

 

ΤΑ ΦΥΛΑ ΣΤΑ ΠΑΛΙΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ


Ξεφυλλίσαμε τα παλιά αναγνωστικά του δημοτικού σχολείου της δεκαετίας του 196070 (αλλά και παλαιότερα), ψάχνοντας στοιχεία για την εργασία μας αυτή. Ανάμεσα σε άλλα, βρήκαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα ζωγραφιά καθώς και ένα ποίημα που κάτι μας λένε για τη νοοτροπία της εποχής εκείνης. Τα παραθέτουμε εδώ με τα δικά μας σχόλια.….ο άνδρας δεν κάνει καμμιά δουλειά ενώ η γυναίκα κάνει όλες τις δουλειές του σπιτιού…….

……ενώ η γιαγιά πλέκει και προσέχει το μικρό παιδί, η μικρούλα διαβάζει και η μαμά φροντίζει το μωρό – με λίγα λόγια δουλεύουν – ο γιος παίζει και ο μπαμπάς σταυροπόδι διαβάζει εφημερίδα………

……..παρατηρώ πως όλες οι γυναίκες είναι αναγκασμένες να ασχολούνται με κάτι ενώ ο άνδρας κάθεται και διαβάζει εφημερίδα…….

 …………τα μικρά κορίτσια μάθαιναν από μικρή ηλικία ότι το μέλλον τους θα ήταν να κάνουν σαν τρελές να προλάβουν τις δουλειές του σπιτιού……….

……..τα κορίτσια τα προόριζαν να γίνουν νοικοκυρές με το κεφάλι κάτω…………

………πουθενά δεν αναφέρει πως κι ο άνδρας βοηθά ενώ ακόμα και το μικρό παιδί βοηθά τη μαμά του………